HTML

Benzinló

Vannak az embernek őrült dolgai. Valahol a motorozás is ilyen. Praktikus, kellemes, élvezetes, de kényelmetlen, veszélyes és időjárásfüggő: őrült. Engem csupán néhány éve csapott meg a motorozás szele, és azóta már egy Suzui Vstrom-om van. Elindultam a lejtőn...

RSS: iratkozz fel!

Közösségezz!!

Netvibes

Add to Netvibes

Utolsó kommentek

IT megoldások ajánló

Nincs megjeleníthető elem

Próbadolog ajánló

Nincs megjeleníthető elem

Motoros parkolás: illegalitás az egyetlen megoldás?

2008.05.20. 00:07 RicsiDL

Remek elemzés olvasható az indexen a fővárosi biciklitárolókról. Öröm és boldogság, hogy haladunk a korral, és a fővárosban megjelennek (ismét) a biciklitárolók, és a cikket végigolvasva kiderül, hogy némelyik még használható is.

Nyilván még nem érkezett el a biciklis kánaán, de már megcsillant a fény, és a bicikliseknek már van remény (még halvány ugyan, de remény).

De mi a helyzet a motoros parkolással?
Ez ugye egy kényesebb téma, hiszen a motor egy épphogy csak megtűrt közlekedési eszköz.
Ez egy külön témát megér, de röviden: míg a bicikli a gyerekek és a lányok, romantikus közlekedési eszköze, amivel fodros szoknyás fruskák és keménykalapos öregurak közlekednek a zöldben és a parki sétányokon, a motor az ördög lova.
Vad pizzafutárok, gyereket motorbőgéssel felriasztó városi vagányok... ezek a motorosok, legalább is ez a kép él rólunk "a népben".

Éppen ezért könnyű egy politikusnak egy bicikli út és egy bicikli tároló ügye mellé állni (bringások ne vessetek meg, tudom, nincs még itt a kánaán és van még miért harcolni), de a piszkos és hangos motorok, amik csak luxus cikkek és vagizásra jók.. nos ezek nem vállalhatók föl senkinek. Legalább is itthon.

Tudjuk, hogy külföldön (mások úgy mondják, nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban) az úton, az utak mentén kisebb, motorokra méretezett parkolók vannak kialakítva.
Míg nálunk csíkozott felületen próbálják sikertelenül megtiltani a parkolást, Svájcban ezeken a helyeken (kanyarok és útszűkítések elzárt részein) például motoros parkolók vannak.

Ausztriában külön elrekesztett kicsi parkolók vannak a helyi paneltömbök mellett, ahol parkolni lehet a motorokkal, igaz, rögzítő szerkezeteket itt nem láttunk, mint ahogy lebilincselt motort sem.

Itthon mi a helyzet? Hogy parkolunk motorral?
Ugye alapvetően az úttesten kellene, de ki meri otthagyni a gépet a sok, vad autós között, aki úgy parkol ahogy tud, és észre sem veszi, ha esetleg nekimegy egy másik kocsinak. Mondjuk egy másik kocsiban nem is tesz kárt, de egy motorban...?
Persze még motoros iskolában is benne van, hogy úgy kell parkolni, hogy biztosítsuk a járművek épségét és biztonságát, vagyis védjük meg motorunkat, ahogy tudjuk.
E pedig az úton kialakított parkolókban nem egyszerű, hiszen hova és hogyan rögzítsünk?
Mert persze tudjuk, hogy motort leparkolni hosszabb időre rögzítés nélkül felelőtlenség.

Nincs mindenhol zárt parkoló, saját kapualj, így marad a járda, rögzítés rácshoz, padhoz, bicikli tárolóhoz, és persze parkolás gyakorlatilag mindig illegálisan... és a remény, hogy megmarad a gép mire visszaérünk, és nem kell a casco érvényesítéséért küzdenünk, mert ellopták.

Ez jut nekünk, de bízhatunk, most a bringásokon a sor, és egyszer, majd ha a motoros imidzs is jobb lesz a mostaninál, sor kerülhet arra, hogy lesznek Magyarországon is olyan parkolók, ahol - akár az autós és a biciklis parkolókat is megőrizve - tudunk hivatalosan és biztonságosan parkolni.

Ti hogyan szoktátok megóvni a gépet ha nem a saját garázsotokban, kapualjban parkoltok?

10 komment

Alternatív címlapra!Tetszett? Iratkozz fel a Feedre!

Címkék: motor parkolás bringa bicikli

A bejegyzés trackback címe:

https://benzinlo.blog.hu/api/trackback/id/tr73477835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yamaha 2008.05.22. 16:45:10

Hello!

A téma pont aktuális számomra, mert port ma jött meg a bírság a közterületesektől. Kb. 3 méter széles járdán parkoltam, oszlophoz láncolva a gépet, senkit és semmit nem zavart. 1 éve parkolok ott, eddig nem zavart senkit a motor.

Azóta fogom és leszedem a remdszámot a motorról és úgy zárom le.

Nem fogom befizetni a bírságot. Mi van ha pl. műszaki hiba miatt vesztegelt ott a motor?
Tud valaki módszert, amivel el lehet kerülni a büntetést?

9mmPara 2008.05.26. 21:44:21

Ha sürgősen nem fellebbezed meg a határozatot, jogerősség válik és fújhatod. Megpróbálhatsz műszaki okokra hivatkozni, de előtte nézd meg a kreszben, hogy miként kell jelezni, hogy műszaki hibás a járgányod. Kocsiknál ugye ott van az elakadásjelző háromszög, amit így-úgy, de használni kell és amit a közterületfelügyeletes is figyelembe vesz (vagy sem). A leszerelt rendszámmal sokra nem mégy, mert az egyéb azonosítók (váz- és motorszám) motornál könnyen hozzáférhetők.

srac 2008.05.26. 23:28:59

Megnézném mennyi idő alatt találod meg a vasamon a rendszámon kívüli egyedi azonosítókat ;)
Bár engem szerencsére nem érint ez a parkolási rémálom, mert nem a nagyfaluban lakom és nem is járok arra motorral!

Zsoldos Imre 2008.05.27. 08:34:41

Én direkt rákérdeztem egy parkolóőrnél hogy motorra kell-e parkolási díjat fizetni, és azt mondta nem. Egyébként is hova tenném az igazoló cetlit?

messzi 2008.05.27. 09:10:19

a másik pedig, hogy milyen jegyet vegyek rá, van motoros jegy? És hova tegyem? hogy ne essen le?

9mmPara 2008.05.27. 10:20:50

Egy igen kedves barátném dolgozik egy parkolótársaságnál (vidéki város, nem Bp.), őt szoktam időnként abajgatni motoros parkolás miatt. Odáig nem jutottak még el, hogy félautó szélességű féláron számolt motoros parkolócetlijük legyen, de a céges fejvadászok már nem csak cetli alapján osztják a mikluláscsomagot, hanem van SMS-es, rendszámazonosításos rendszerük is. Cetlit keresik, ha nincs, akkor rendszámmal betelefonálnak a központba, hogy akár elveszett bérletről vagy SMS-es ügyfélről van-e szó. Motoros ügyben ez lehet a megoldás. Meg a korrekt díjszabás.

9mmPara 2008.05.27. 10:32:35

Ja, egyébként alapvető nyűg, hogy a parkolási rendelet önkormányzati hatáskör, úgyhogy lehet élvezkedni az "ahány ház, annyi szokás" műfajban.

Sleeper987 2008.05.27. 10:43:15

Üdv!
Tavaly én is kaptam egy szép csekket az Andrássy-nál ,mert a járdán parkoltam, nem fizettem be, még most sem történt semmi. Se levél se följelentés:)
Megjegyzem néhány helyen van a járdára fölfestett fehér vonal ami a parkolás határát jelzi, ha oda állítod le a vasat és oda kötöd az oszlophoz, akkor a parkolóőr nem szívózhat, hiszen a motoroknak Bp-en tudtommal nem kell paroklási díjat fizetni.

9mmPara 2008.05.27. 12:38:10

Ez a parkolási díjmentesség egész Bp-re vagy csak egyes kerültekre igaz? Merthogy minden kerület meglehetősen önálló önkormányzatisággal bír. Pl nehezen tudom elképzelni, hgy Centrum parkolóék működési területén ilyen nagyvonalúság egyáltalán szóba kerülhet.

Adamdrue 2010.08.17. 01:22:45

Ha marad 1,5 méter hely a gyalogosoknak, szabad járdán parkolni.
Részletesebben: segedmotor.blog.hu/2010/08/17/mikor_szabad_motorral_jardan_parkolni
süti beállítások módosítása